Anticonceptie, er zijn veel mogelijkheden maar welke zijn dat eigenlijk?
Welke soorten heb je?
- Anticonceptiepil
- Spiraaltje (hormoon of koper)
- Implanon
- Prikpil
- NuvaRing
- Condooms
- Sterilisatie
Hoe werken de soorten anticonceptie?
De anticonceptiepil:
Hoe werkt de anticonceptiepil:
De anticonceptiepil, vaak ook gewoon de pil genoemd is een vorm van hormonale anticonceptie die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Hoe werkt de pil?
- Hormonen in de pil: De pil bevat synthetische varianten van de vrouwlijke hormonen, deze hormonen spelen een cruciale rol in de menstruatiecyclus en voortplanting.
- Voorkomen van ovulatie: De belangrijkste manier waarop zwangerschap wordt voorkomen, is door te voorkomen dat er een eicel vrijkomt (eisprong). De kunstmatige hormonen onderdrukken de natuurlijke cyclus waardoor er geen eisprong kan plaatsvinden.
- Verandering van het baarmoederslijmvlies: De hormonen in de pil veranderen de structuur van het baarmoederslijmvlies, waardoor het minder geschikt wordt voor een bevruchte eicel om zich in te nestelen.
- Menstruatiecyclus reguleren: Naast anticonceptie helpt de pil vaak om de menstruatiecyclus te reguleren, menstruatiepijn te verminderen, en symptomen van aandoeningen zoals endometriose te verlichten.
Betrouwbaarheid:
Bij correct gebruik is de anticonceptiepil meer dan 99% effectief in het voorkomen van zwangerschap. Echter, bij typisch gebruik, dat wil zeggen, rekening houdend met menselijke fouten zoals het vergeten van een pil, is de effectiviteit ongeveer 91%. Tevens beschermd de pil je niet tegen soa's, hierom is het gebruik van condooms aanbevolen bij wisselende en nieuwe bedpartners.
Spiraaltje:
Het spiraaltje, ook bekend als het intra-uteriene apparaat (IUD), is een langwerkende, omkeerbare vorm van anticonceptie die in de baarmoeder wordt geplaatst. Er zijn twee hoofdtypen spiraaltjes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje.
Hoe werkt het spiraaltje:
Koperspiraaltje:
- Koper als werkzame stof: Het koperspiraaltje bevat een kleine hoeveelheid koper. Het koper werkt zaaddodend en voorkomt zo dat sperma de eicel bereikt en bevrucht.
- Voorkoming van bevruchting: Het koper verandert de samenstelling van het baarmoederslijmvlies en de vloeistoffen in de baarmoeder en eileiders, wat een omgeving creëert die ongunstig is voor sperma en eicellen.
- Langdurige werking: Een koperspiraaltje kan 5 tot 10 jaar effectief blijven, afhankelijk van het specifieke type.
Hormoonspiraaltje:
- Progestageen als werkzame stof: Het hormoonspiraaltje bevat het hormoon progestageen (meestal levonorgestrel), dat langzaam wordt afgegeven in de baarmoeder.
- Voorkomen van ovulatie: In sommige gevallen kan het hormoonspiraaltje ook de ovulatie onderdrukken, hoewel dit niet het primaire werkingsmechanisme is.
- Langdurige werking: Een hormoonspiraaltje kan 3 tot 6 jaar effectief blijven, afhankelijk van het specifieke type.
Plaatsing en verwijdering:
- Inbrengen: Het spiraaltje wordt door een getrainde zorgverlener in de baarmoeder geplaatst tijdens een korte procedure in een kliniek of dokterspraktijk. Dit kan enige ongemakken of krampen veroorzaken, maar het is meestal snel voorbij. Uit persoonlijke ervaring adviseren wij om een spiraaltje onder een roesje te laten plaatsen.
- Verwijderen: Het spiraaltje kan op elk moment door een zorgverlener worden verwijderd. De vruchtbaarheid keert meestal snel terug na verwijdering.
Betrouwbaarheid:
Beide typen spiraaltjes zijn zeer effectief in het voorkomen van zwangerschap, met een effectiviteitspercentage van meer dan 99%. Ze bieden langdurige bescherming zonder dat je dagelijks aan anticonceptie hoeft te denken. Net als de anticonceptiepil beschermd het spiraaltje niet tegen soa's.
Implanon:
De Implanon is een vorm van hormonale anticonceptie die in de vorm van een staafje onder de huid van de bovenarm wordt ingebracht. Het staafje geeft geleidelijk het hormoon progestageen af.
Hoe werkt de Implanon:
- Afgeven van progestageen: Het implantaat bevat etonogestrel, een synthetisch progestageen. Dit hormoon wordt langzaam en continu in kleine hoeveelheden in de bloedbaan afgegeven.
- Voorkomen van ovulatie: Etonogestrel onderdrukt de ovulatie, wat betekent dat er geen eicel vrijkomt uit de eierstokken. Dit is de belangrijkste manier waarop de Implanon zwangerschap voorkomt.
- Verandering van het baarmoederslijmvlies: Het baarmoederslijmvlies wordt dunner, waardoor het minder geschikt is voor een bevruchte eicel om zich in te nestelen.
- Plaatsing: De Implanon wordt door een getrainde zorgverlener onder de huid van de bovenarm ingebracht. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en is een korte, relatief pijnloze procedure.
- Werkingsduur: De Implanon is effectief voor maximaal drie jaar. Na deze periode moet het implantaat worden vervangen.
De Implanon is meer dan 99% effectief in het voorkomen van zwangerschap. Het is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Net als de anticonceptiepil en het spiraaltje beschermd de Implanon niet tegen soa's.